Behandling av nyfødte, spedbarn, barn og ungdom.

img_6400
Barnekiropraktikk er den delen av helseprofesjonen kiropraktikk som befatter seg med diagnostikk, behandling og forebygging av biomekaniske funksjonsforstyrrelser hos barn og unge i alderen 0-18 år. Kiropraktoren undersøker og behandler ut fra et muskel-skjelettperspektiv, og fokuserer på nedsatt bevegelighet og økte spenninger i ledd og muskulatur. Behandlingen baseres på manuelle teknikker tilpasset barnets alder og tilstand. Man bruker milde behandlingsteknikker, og det er ingen risiko for alvorlige bivirkninger forbundet med denne type behandling.(Barne – og ungdomskiropraktikkforeningen, 2018)
Kiropraktisk behandling av barn er en trygg behandlingsform og ingen alvorlige bivirkninger er registrert. Nyere forskning viser også at det ikke er registrert en eneste klagesak i forbindelse med kiropraktorbehandling av barn verken i Danmark eller Norge fra 2004-2012 (Jevne, Hartvigsen, Wulff Christensen, 2014).
kristina barn
Kiropraktoren behandler muskel- og skjelettplager hos barn.

De vanligste årsakene til at foreldre tar med barna sine til kiropraktor er
 • Gråt/urolighet som følge av muskel- og skjelettplager
 • Nakkeskjevheter/favorittside/tvangsside
 • Ammeproblematikk som følge av muskel og skjelettplager
 • Asymmetrier
 • Muskel- og skjelettplager/smerter
 • Hodepine
 • Idrettsskader
Referanser:
Barne – og ungdomskiropraktikkforeningen. (2018). Barnekiropraktikk. [online] Available at: http://www.barnekiropraktikk.no/barnekiropraktikk [Accessed 11 Dec. 2018].
Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål.

Vondt i ryggen? Er et besøk hos kiropraktoren noe for deg?

Har du smerter i korsryggen? Opplever du stadig at korsryggen kjennes stiv? Kanskje du til og med har kjent utstrålende smerter til beina? På Arena hjelper vi deg uavhengig av alder og aktivitetsnivå. Vi har god erfaring med behandling av barn, voksne, gravide og eldre. rygg1

Muskel- og skjelettplager er noe som rammer de fleste oss en eller annen gang i løpet av livet og er den vanligste årsaken til sykefravær i Norge. Korsrygg- og bekkenplager er en av de vanligste årsakene til at pasienten oppsøker primærhelsetjenesten. Samtidig er årsakene til plagene mange, fra inaktivitet, stillesittende eller statisk arbeid til en akutt skade ved et løft, vridning eller relatert til idrett. Videre er det mange strukturer i korsrygg og bekken som kan være smerteproduserende. Leddene i bekken eller korsrygg, mellomvirvelskivene eller bløtvevstrukturer som muskulatur eller ligamenter er alle strukturer som kan bli påvirket og gi smerte. Det er derfor viktig for oss som kiropraktorer å finne ut hvilke strukturer som gir deg plagene slik at riktig diagnose blir lagt til grunn for behandlingen.

På førstegangskonsultasjonen vil kiropraktoren ta en grundig sykehistorie og fysisk undersøkelse. Videre vil det bli gitt en forklaring til pasienten om sannsynlig årsak til plagene og hvilke strukturer som er involvert før behandling blir igangsatt. På grunnlag av sykehistorie og undersøkelse vil pasienten bli henvist til bildediagnostikk for videre utredning dersom dette er nødvendig. Pasienten vil også bli informert om hva behandlingen vil gå ut på. Vanlige behandlingsformer som kiropraktorer benytter er leddkorrigering/mobilisering, bløtvevsbehandling og hjemmeøvelser. Det vil også bli opplyst om eventuelle bivirkninger som følge av behandlingen. I tillegg gir vi også råd om f.eks. ergonomi på arbeidsplassen eller riktig løfteteknikk avhengig av hva pasienten har nytte av.

Her på Arena har vi et tverrfaglig samarbeid mellom kiropraktor, fysioterapeut og massør. Det vil si at hvis vi som behandlere mener at du har bedre nytte av en annen behandlingsform eller en kombinasjon av disse vil vi legge dette til rette slik at dine interesser som pasient blir ivaretatt.

rygg2Kiropraktorer i Norge er godkjent som offentlig autorisert helsepersonell og er en del av primærhelsetjenesten. Det vil si at vi har et eget diagnose- og behandleransvar, og du kan få behandling hos kiropraktor uten henvisning fra lege. Vi kan henvise til fysioterapi, bildediagnostikk (røntgen, MR, CT og ultralyd) og til spesialisthelsetjenesten der dette er nødvendig. Videre kan vi sykemelde i opptil 12 uker for diagnoser relatert til bevegelsesapparatet.

Kiropraktorene på Arena er medlemmer av Norsk Kiropraktorforening (MNKF).

Ny kiropraktor på Arena

På grunn av stor pågang og fordi Hedda skal i delvis permisjon fra januar 2018 har vi sett behovet for å ta inn en ny kiropraktor på Arena.

Valget falt på Lars, som kommer fra Ski, men som har familie i Måndalen. Han er en flink og trivelig kar som vi trives godt med og vi ønsker han velkommen til klinikken. Lars

Lars har fullført sin mastergrad i kiropraktikk ved University of South Wales og Welsh Institute of Chiropractic. Han har i den forbindelse tilegnet seg erfaring innenfor akutte og kroniske nakke-, rygg-, bekken-, skulder-, og benplager. 

Han har også tilleggskurs i skulderproblematikk og tørrnålsbehandling.

Lars er også opptatt av skadeforebyggende behandling og mener at god kommunikasjon og et godt samarbeid mellom kiropraktor og pasient er viktig både for gode og varige resultater. Han benytter ledd-manipulasjon/mobilisering, bløtvevsteknikker og hjemmeøvelser som en del av sin behandling. 

Lars liker å jobbe med alle pasientgrupper og har spesielt interesse for idrett og aktivitet.

Han har tidligere erfaring fra kampsport og driver nå med styrketrening og kondisjonstrening. Han er også glad i friluftsliv og gleder seg til å oppleve den fantastiske naturen Møre og Romsdal har å by på. 

 

Lars er medlem av Norsk Kiropraktorforening (MNKF). 

 Ønsker du å bestille en time hos Lars kan du bestille time online, ringe eller sende en e-post til lars@arenamolde.no.

Lars tar også imot pasienter fram til kl. 17 eller 18 på mandag og torsdag avhengig av pågang.

 

Massasje på Arena

Sanne Bjørsvik er under utdanning som naprapat. Hun er med oss i sommer og vil tilby klassisk-, lymfe-, triggerpunkt- og sportsmassasje.
P1050459 (2)

Behandlinger
Klassisk massasje også kalt svensk massasje er den mest kjente massasjeformen som kan redusere smerter, stress og spenninger.

Idrettsmassasje eller sportsmassasje, går mer spesifikt på muskler og muskelgrupper i forbindelse med sport og idretter. Behandlingen tar sikte på å få musklene til å slappe av både med tanke på restitusjon og best mulig ytelse.

Lymfemassasje er en manuell og mild form for massasje som tar sikte på og stimulere lymfesystemet. Massasjen går i samme retning som lymfeårene med strykninger mot halsgropen der lymfevæsken tømmer seg i venen. Massasjen kan øke sirkulasjonen rundt arrvev, slagmerker, hovne og stive muskler slik at lymfevæsken kan flyte fritt.

Triggerpunktsmassasje brukes ofte som en del av andre massasjeformer for å få best mulig resultat ved ulike smertetilstander. Triggerpunktsbehandling kan man få både ved for eksempel klassisk massasje og idrettsmassasje, behov for dette avgjøres i behandling og tilpasses deretter det aktuelle området.

Januar, ei høgtid for trening.

«Alle» ønsker å komme i gang med trening i januar. Jula er pakket bort, men juleflesket har lagt seg. Folk strømmer inn på treningssenter over hele landet med ambisjoner om å snu en negativ trend.  Noen er flinke/heldige og trener jevnt og trutt hele året, andre holder bare noen uker, noen kommer aldri i gang. Mange vi møter på klinikken har ønske om å starte trening, men blir holdt tilbake av en gammel skade eller plage som hindrer nettopp dette.

«Jeg kan ikke trene pga kneet/hofta/nakken/skulderen/______».

På Arena kan vi hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram som passer for deg. Skreddersydde øvelser som tar hensyn til  dine gamle skader og plager. Dersom for eksempel kneet hindrer deg i å løpe, er det mye annet som går an å trene (legger, skuldre, bryst, sete, lår). Helseeffekt oppnås av all trening som får i gang hjerte/kar, skjelett og muskelvev. I beste fall kan treningen på sikt også hjelpe på gamle skader. Har du smerte i en skulder, kan vi finne et komplett program med lette øvelser for den, men tyngre øvelser for resten av kroppen. Cross-country freedom

Rent praktisk gjør vi dette etter undersøkelse på klinikken og deretter grundig innføring av treningsprogrammet. Etter noen uker med egentrening anbefaler vi en oppfølgingstime der vi justerer på programmet. Hva er for tungt, for lett, vondt osv. Og vi finner nye gode og effektive alternativer.

Hva bør du passe på? Hva kan du gjøre fritt? Hvor ofte bør/kan jeg trene? Hvor mange repetisjoner? Serier? Osv osv.

Trening kan gjøres hjemme, ute og på treningssenteret. Vi legger opp et program der vi tar hensyn til utstyr og fasiliteter.P1020340 (4).JPG

Etter en time hos oss så kan du være i gang. Ta kontakt om dette er interessant. Andre henvendelser? Ikke nøl!

 

Med vennlig helsing
Oss på Arena

 

Molde Folkehøgskole med fokus på Skadeforebygging

Oppvarming (2).jpg

 Vet du at et strukturert treningsprogram faktisk kan halvere risikoen for en alvorlig kneskade? Og samtidig gjøre deg til en bedre utøver? Dette lærte elevene ved Molde Folkehøgskole når de brukte en lørdag formiddag sammen med ARENA Fysioterapi og Kiropraktor, til å sette fokus på skadeforebygging. Disse idrettsaktive ungdommene, som holder på med idrett både på skole og fritid, er svært skadeutsatte. Så flere burde følge eksempelet til Molde Folkehøgskole, og forebygge skader hos ungdommene våre!

img_0164-2

DU MÅ VÆRE TRENT FOR Å TRENE

Skadeforebygging handler ikke bare om skadeforebyggende øvelser, men om alle aspektene ved trening. Derfor startet vår fysioterapeut Trine Vinther Talset med å gi elevene en innføring i teorien bak skadeforebyggende tiltak. Hun hadde mye fokus på feil treningsbelastning, som er en av de største risikofaktorene for skade.  Vi håper derfor at elevene sitter igjen med mottoet: «Du må være trent for å trene!», men at de husker på at treningen ikke må foregå «for ofte, for mye, for fort!».  

 stabilisering-mtb-2

Når man skal gjøre skadeforebyggende øvelser, så må man ha kunnskap om basisprinsippene og grunnposisjoner. Elevene ble derfor først instruert i grunnleggende basisøvelser, som vår fysioterapeut Trine senere videreutviklet til morsommere øvelser. For å få barn og ungdom til å prioritere den skadeforebyggende treningen, så må vi fenge dem. I basisøvelsene bruker vi derfor en del partnerøvelser og legger inn konkurranseelementer.

 

 GJØR DET IDRETTSSPESIFIKT – VÆR KREATIV

Når de generelle prinsippene er på plass, så er det viktig å gjøre den skadeforebyggende treningen så idrettsspesifikk som mulig. Da vil man få en større overføring til den aktuelle aktiviteten, og treningen blir mere gøy! Guttene fra Freeride linjen skulle selv utarbeide en balanse- og stabilitetsøvelse som var relevant for Mountainbike (se bildet over). I videoen nedenfor ser du hvordan jentene ved Friluftslinjen løste oppgaven om å lage en skadeforebyggende hinderløype for alpint, med fokus på hofter og knær.

Vi takker Molde Folkehøgskole for oppdraget! Har din skole, forening eller ditt idrettslag behov for et kurs eller foredrag om skadeforebygging? Ta kontakt med oss på Arena Fysioterapi og Kiropraktor!

Trykkbølgebehandling (rESWT)

Smerter i sener, ledd og muskler kan behandles med ESWT. Behandlingsformen er
idag en av de mest effektive og hurtigst voksende når det gjelder smertebehandling. Faget er i stadig utvikling og effekten blir studert og vurdert fortløpende.  Innen medisin har behandlingsformen eksistert siden 1980-tallet for nyresteinsknusning, og er fortsatt den mest anvendte måten.

trykkbølgebehandlingBehandlingen består av å tilføre
smerteområdet høyenergiske trykkbølger. Bølgene forårsaker mikroskopiske skader til det allerede skadete vevet, og vil sette i gang helingsprosessen med økt sirkulasjon og metabolisme. Skaden regenereres og smerten forsvinner gradvis.

Et vanlig behandlingsforløp er på mellom 3 og 5 behandlinger. Selve behandlingen kan gi ubehag/smerter, men har kort varighet, fra 2-5 minutter.

På Arena Fysioterapi og Kiropraktor er fysioterapeut Asmund Hjelmeland ansvarlig for trykkbølgebehandlingen. Han har 5 års klinisk erfaring med trykkbølgebehandling. Etter grundig undersøkelse vurderes hvilketiltak som kan fungere for deg.

Ta direkte kontakt med Asmund på telefon 919 04 052 om du vil høre om dette kan passe for deg. Eller bestill time her.

Typiske plager som behandles er:

 • Skulder (m/u forkalkninger)
 • Albue (tennis/golf/musearm)
 • Hofte (trochantertendinitt/bursitt)
 • Kne (løpe- og hopperkne)
 • Legg (akillessene-/beinhinnebetennelse)
 • Hæl (plantar facitt og hælspore)

Vi benytter oss av moderne utstyr fra anerkjente Storz Medical:

Storz

Ønsker du å få din løpestil analysert?

Cross-country freedom

Har du smerter og plager ved løping, eller ønsker å få vurdert hvordan teknikken påvirker din løpsøkonomi? Kanskje er du usikker på hvilke løpesko som passer best til deg, og trenger veiledning og gode råd. Da kan vi hjelpe deg!

Vår fysioterapeut Trine Vinther Talset har igjennom kurs med internasjonale eksperter bygd opp sin kompetanse på løping, og tilbyr nå løpsanalyse hos oss på Arena Fysioterapi og Kiropraktor.

Det settes av 1 time til undersøkelsen, som starter med å høre litt om din treningshistorikk og eventuelle plager. Deretter skal du løpe på tredemølle i ditt eget tempo, fortrinnsvis i shorts (over knærne) og bar overkropp (sportstopp for kvinner). For å få med alle aspektene, så blir du filmet i ulike vinkler og analysert i slowmotion og stillbilder. Du vil da få en tilbakemelding på din løpestil, og hvilke løpesko og teknikkendringer som kan være hensiktsmessige for deg.

Det finnes ikke en optimal løpeteknikk og løpesko, som passer for alle. Det tas derfor utgangspunkt i den løpestilen som du naturlig har tilegnet deg, og vi vurderer om denne teknikken kan forbedres og optimaliseres. Da kan man komme frem til hensiktsmessige endringer, som kan bety en mer effektiv og skadeforebyggende løpestil.

Du vil også få kyndig veiledning på hvilke løpesko som passer for deg. Og har du flere løpesko, så ta dem med til analysen. Da kan vi se på hvordan de ulike skoene påvirker din løpestil og landing.

Pris kroner 1350.

Ta kontakt om du har spørsmål eller ønsker å bestille tid. Du kan også booke time online her.

Fysioterapeut Trine Vinther Talset                                                                                               Telefon: 97541671                                                                                                                                         E-mail: trine@arenamolde.no